Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ

Την Παραασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές/τριες του σχολείου επισκέφτηκαν το Οχυρό Ρούπελ. Το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στην είσοδο της ομώνυμης Στενωπού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Π.Π. κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων .

Αφού φτάσαμε, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαμε μια σύντομη ενημέρωση από προσωπικό του στρατοπέδου και κατόπιν επισκεφτήκαμε το Ηρώο, τις Στοές αλλά και το Μουσείο.

Ηρώο

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου “Προφήτης Ηλίας”, στο εσωτερικό του οποίου εκτείνεται η σημερινή επισκέψιμη στοά του Ρούπελ που κατά τον Β΄Π.Π. στέγαζε τον Σταθμό Διοικήσεως, δεσπόζει το επιβλητικό μνημείο για τους νεκρούς που έπεσαν ηρωικά στη διάρκεια της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/4/1941). Ανηφορίζοντας προς το Ηρώο, στις πλαγιές του λόφου, υπάρχουν αντιαρματικά εμπόδια (“Δόντια του Δράκοντα”), ένα πυροβόλο του 1940, καθώς και το Πυροβόλο 6 δαχτύλων του ήρωα λοχαγού πυροβολικού Αλέξανδρου Κυριακίδη, όπως βρέθηκε το 2000 στο σημείο που σκοτώθηκε στις 7/4/1941 απο γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό.Στις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου, αναγράφονται τα ονόματα των 123 νεκρών που έπεσαν στα οχυρά Ρούπελ, Καρατάς, Παλιουριώνες και στις περιοχές Καπίνα και Λόφο Λουτρών. Το μνημείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, στη θέση παλαιότερου. Στο χώρο αυτό κάθε πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται ο επίσημος εορτασμός της “Μάχης των Οχυρών”, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.


Στοά

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της Γραμμής Μεταξά, με συνολικό μήκος υπόγειων στοών επικοινωνίας και καταφυγίων 6.100 μ. Κατά τον Β’ Π.Π. αποτελούνταν από έξι (6) μεγάλα οχυρά (Ουσίτα, Εισόδου, Μολών Λαβέ, Προφήτη Ηλία, Εξόδου, Νωτιαίας Άμυνας) και εννέα (9) μεμονωμένα πολυβολεία.

Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944 καταστράφηκε μεγάλο μέρος των υπόγειων οχυρώσεων και σχεδόν το σύνολο των εξωτερικών έργων του συγκροτήματος (πολυβολεία, αντιαρματικά πυροβολεία, αντιαεροπορικά πυροβολεία, ολμοβολεία, βομβιδοβολεία, παρατηρητήρια κ.α.).


Μουσείο

Στο εσωτερικό του Στρατιωτικού Μουσείου, εκτίθενται στολές, σημαίες, οπλισμός (περίστροφα, τυφέκια, αραβίδες κ.α.) του ελληνικού και γερμανικού στρατού κατά τον Β΄Π.Π. καθώς και ένα από τα δύο αντιαρματικά πυροβόλα SCODA που διέθετε η φρουρά του οχυρού το 1941. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα, κατέχουν στολές και παράσημα – μετάλλια αξιωματικών που πρωταγωνίστησαν στη μάχη κατά των Γερμανών εισβολέων, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα του λοχαγού Αλέξανδρου Κυριακίδη και των στρατιωτών του, όπως βρέθηκαν το 2000 μέσα στο όρυγμα που το 1941 έχασαν τη ζωή τους Στην κεντρική αίθουσα, εντυπωσιάζει το διόραμα τομής των υπόγειων στοών ενός οχυρού της “Γραμμής Μεταξά” σε κλίμακα, ενώ στον ίδιο χώρο, βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Μεταξά, πρωθυπουργού του “ΟΧΙ” κατά τον Β΄Π.Π, και του Μέραρχου Σερρών ικκκ.

.